🍬Bonbóny bez cukru jako 🎁dárek ke každé objednávce nad 500 Kč NAKUPOVAT

Co je Ashwagandha a její účinky na stres, kognitivní funkce, výkon a imunitu

timey (1) 6 minut:

Objevte Ashwagandhu, známou jako "indický ženšen". Tato bylina je nejen klíčovou součástí ajurvédské medicíny, ale také zázračným adaptogenem, který dokáže přinést rovnováhu a energii do vašeho života. Tento článek vám otevře dveře k hlubokému pochopení ashwagandhy, odhalí její historické kořeny, vědecké důkazy podporující její účinky na stres, kognitivní funkce, fyzickou výkonnost a imunitu, až po její duchovní význam. Čtěte dál a prozkoumejte tento starověký zdroj vitality a odolnosti.

 Co je Ashwagandha a její historický kontext

Ashwagandha, vědecky známá jako Withania somnifera, je bylina, která hraje klíčovou roli v ajurvédské medicíně, tradičním systému léčení, který má své kořeny v Indii. Tato bylina je známa svými silnými adaptogenními vlastnostmi, což znamená, že pomáhá tělu přizpůsobit se různým stresorům a vyrovnat se s nimi. Ashwagandha je často označována jako "indický ženšen" kvůli svým regeneračním účinkům, které jsou srovnatelné s účinky tradičního ženšenu používaného v čínské medicíně.

Historie využití ashwagandhy sahá tisíce let do minulosti a je pevně zakotvena v kultuře a léčebných praktikách v Jižní Asii. Tato bylina byla tradičně používána k posílení vitality, zlepšení zdraví a dlouhověkosti, a také jako lék na různé nemoci, od únavy až po nervové poruchy.

Vedle svých léčivých vlastností má ashwagandha také hluboký duchovní význam. V ajurvédě je považována za bylinu, která poskytuje sílu a odolnost, přičemž se soudí, že má schopnost vyrovnávat tělesné i duševní energie. Tento unikátní aspekt ashwagandhy ji činí populární nejen v kontextu fyzického zdraví, ale i v praxích zaměřených na meditaci a duchovní rozvoj. Ashwagandha tak představuje fascinující spojení starodávné moudrosti a moderní vědy, nabízí přirozený způsob, jak podpořit fyzické i psychické zdraví a je důležitou součástí holistického přístupu k péči o tělo a mysl.
kořen ashwagandhy

Etymologie a kulturní význam názvu Ashwagandha

Název "Ashwagandha" má své kořeny v sanskrtu a znamená "vůně koně", což symbolizuje energii a sílu, které bylina poskytuje. Tato etymologie odráží nejen její charakteristický zápach, ale také její historický význam jako zdroje vitality síly.

Fytochemie Ashwagandhy a její bioaktivní složky

Farmakologie ashwagandhy je stejně fascinující jako její historie. Obsahuje širokou škálu bioaktivních složek, včetně withanoloidů, alkaloidů a saponinů, které jsou zodpovědné za její adaptogenní účinky. Výzkum těchto složek v moderní vědě přinesl nové pochopení mechanismů, prostřednictvím kterých ashwagandha podporuje zdraví a pohodu, od modulace stresové odpovědi až po posílení imunitního systému a fyzické výkonnosti.


Účinky ashwagandhy a co od ní očekávat

  • Snižování stresu

Vliv Ashwagandhy na stres a mechanismy účinku

Ashwagandha je známa svou schopností efektivně snižovat úrovně stresu a úzkosti. Díky svému adaptogennímu charakteru reguluje osu hypotalamus-hypofýza-nadledviny (HPA), čímž normalizuje produkci stresových hormonů jako je kortizol. Tato regulace je klíčová pro zvládání psychického tlaku a udržování duševní rovnováhy.

Důkazy z klinických studií

Studie z roku 2019 ukazuje, že ashwagandha významně snižuje úrovně stresu a úzkosti, což je podpořeno měřením hladiny kortizolu. Podle meta-analýzy, která zahrnovala 12 randomizovaných kontrolovaných studií, ashwagandha výrazně zlepšuje úrovně úzkosti a stresu. Studie zahrnovala celkem 1 002 dospělých osob ve věku 25–48 let. Většina studií trvala 8 týdnů s dávkováním 500 nebo 600 mg denně.

  • Zlepšení kognitivních funkcí

Jak Ashwagandha zlepšuje kognitivní funkce?

Ashwagandha podporuje zdraví mozku a neuroplasticitu, což má přímý pozitivní dopad na paměť, koncentraci a mentální "jasnost". Dále může zlepšovat rychlost zpracování informací a schopnost učení.

Výzkum v oblasti kognitivních funkcí

Výzkum z roku 2017 dokládá, že ashwagandha má pozitivní vliv na kognitivní a psychomotorické funkce, což má význam pro lidi s mírnými kognitivními poruchami. Další výzkumy ukazují, že  má pozitivní vliv na kognitivní a psychomotorické funkce. Toto zlepšení je zvláště důležité pro osoby s mírnými kognitivními poruchami nebo pro ty, kteří chtějí zlepšit svou mentální výkonnost.
Benefity Ashwagandhy infografika

  • Posilování imunity

Imunomodulační účinky Ashwagandhy

Ashwagandha má výrazné protizánětlivé a imunomodulační vlastnosti. Tyto vlastnosti pomáhají tělu lépe čelit infekcím a zlepšují celkovou imunitní odpověď.

Výzkum v oblasti imunity

Studie dokládají, že ashwagandha posiluje imunitní reakce, zejména u lidí se sníženou imunitou a v obdobích vysokého stresu.

  • Zvyšování fyzické síly

Ashwagandha jako prostředek pro zvýšení fyzické síly

Jedním z tradičních použití ashwagandhy je zvýšení fyzické síly a vytrvalosti. Tato bylina má schopnost podporovat svalovou sílu a zlepšovat fyzickou výkonnost.

Vědecké důkazy o zvyšování síly

Ve studiích zaměřených na sportovce bylo zjištěno, že suplementace ashwagandhy zvyšuje svalovou sílu a zlepšuje výkon. Také se ukázalo, že ashwagandha podporuje rychlejší regeneraci po fyzickém výkonu a snižuje míru svalového poškození.
graf- vliv shwagandhy na zvyšování síly a fyzické výkonnosti

  • Podpora hormonální rovnováhy

Vliv Ashwagandhy na hormony

Ashwagandha má vliv na různé hormonální systémy v těle, včetně podpory zdravé hladiny testoster0nu u mužů a zlepšení hormálních rovnováh u žen. Tato adaptogenní bylina je známá svými pozitivními účinky na reprodukční zdraví.

Studie a výzkumy

Předběžné výsledky ukazují, že užívání 500–600 mg ashwagandhy denně po dobu 3 až 6 měsíců může zvýšit hladiny testoster0nu u mužů. Vylepšení v oblastech jako jsou kvalita spermií, životní pohoda a sexuální funkce bylo zaznamenáno při užívání ashwagandhy. U žen mohou být tyto hormonální účinky méně výrazné, ale přesto existují důkazy o zlepšení sexuální funkce a celkové kvality života u žen v menopauze.

  • Podpora duševního zdraví a pohody

Ashwagandha pro duševní zdraví

Kromě svých fyzických a kognitivních výhod může ashwagandha také podporovat duševní zdraví a pohodu. Pomáhá snižovat úrovně stresu a úzkosti a může přispět k lepšímu emočnímu vyrovnanosti.

Výzkum v oblasti duševního zdraví

Výzkumy ukazují, že ashwagandha má pozitivní vliv na duševní zdraví, včetně snížení příznaků úzkosti a zlepšení nálady. Tento adaptogen může být prospěšný pro jedince, kteří se potýkají s emocionálním stresem a hledají přírodní způsob, jak podpořit svou duševní pohodu.

 

 

Doporučené dávkování a užívání Ashwagandhy

Výběr a dávkování 

Při výběru ashwagandhy je důležité hledat produkty s vysokou koncentrací withanoloidů, jako je například ashwagandha KSM-66. Tento standardizovaný extrakt zaručuje kvalitu a účinnost. Mezi hlavní rozdíly mezi "běžnou" a KSM-66 patří:

  1. Koncentrace withanoloidů: KSM-66 je standardizován pro vyšší obsah withanoloidů, zatímco klasická ashwagandha může mít nižší nebo variabilní koncentraci těchto složek.
  2. Metoda zpracování: KSM-66 je vyrobena specifickým procesem, který zajišťuje konzistenci a čistotu produktu, zatímco klasická ashwagandha může být zpracována různými způsoby za různých podmínek
  3. Spektrum účinků: Díky vyšší koncentraci aktivních složek může KSM-66 nabízet silnější nebo cílenější účinky, zvláště v oblastech jako je redukce stresu a podpora kognitivních funkcí.

porovnání ashwagandhy ksm-66 s běžnou
Při přesném stanovení ideálního dávkování ashwagandhy je třeba brát v úvahu řadu faktorů. Denní dávky ashwagandhy se pohybují od 120 mg až do 5 000 mg, přičemž standardním dávkováním je 600 mg denně, rozdělených do jedné až dvou dávek. Jedna dávka se doporučuje ráno s jídlem a druhá večer. Toto dávkování se opírá o výzkumy, které ukazují účinnost této dávky pro zlepšení spánku a podporu fyzické výkonnosti u sportovců.

Důležitým aspektem při výběru ashwagandhy je také obsah withanoloidů, bioaktivních složek, které jsou považovány za klíčové pro její terapeutické účinky. Standardizované extrakty v klinických studiích obvykle obsahují 1, 5 % až 35 % withanoloidů. Nicméně optimální množství withanoloidů pro maximální terapeutický účinek zůstává nejisté a může se lišit v závislosti na specifickém produktu a metodě extrakce.

Co se týče délky užívání, stále neexistuje jednoznačná odpověď. V některých studiích se užívání ashwagandhy pohybovalo od 6 do 12 týdnů. Existují náznaky, že dlouhodobé denní užívání může snížit její účinnost kvůli možným vlivům na neurotransmisi, ale tato možnost není zcela potvrzena. Někteří odborníci doporučují pravidelné pauzy v užívání nebo alternativní režimy, jako je užívání každý druhý den, aby se prodloužila účinnost ashwagandhy, avšak vědecké potvrzení této praxe zatím chybí.

 Závěrečné shrnutí a doporučení

Ashwagandha s jejími adaptogenními vlastnostmi a vědecky podloženými účinky, nabízí přirozenou cestu ke zlepšení stresové odolnosti, kognitivních funkcí a imunity. Výzkum v této oblasti nadále rozšiřuje naše pochopení o této úžasné bylině a jejím potenciálu pro zlepšování lidského zdraví.

 

Další zdroje a odkazy:

  1. Bhattacharya SK, Muruganandam AV. "Adaptogenic activity of Withania somnifera: an experimental study using a rat model of chronic stress." Pharmacol Biochem Behav. 2003 Jun. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12895672/
  2. Kour K, Pandey A, Suri KA, Satti NK, Gupta KK, Bani S. "Restoration of stress-induced altered T cell function and corresponding cytokines patterns by Withanolide A." Int Immunopharmacol. 2009 Sep. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19524704/
  3. Khan B, Ahmad SF, Bani S, Kaul A, Suri KA, Satti NK, Athar M, Qazi GN. "Augmentation and proliferation of T lymphocytes and Th-1 cytokines by Withania somnifera in stressed mice." Int Immunopharmacol. 2006 Sep. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16846833/
  4. K Chandrasekhar, Jyoti Kapoor, Sridhar Anishetty. "A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults." Indian J Psychol Med. 2012 Jul. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3573577/
  5. Abbas Ali Mahdi, Kamla Kant Shukla, Mohammad Kaleem Ahmad, Singh Rajender, Satya Narain Shankhwar, Vishwajeet Singh, Deepansh Dalela. "Withania somnifera Improves Semen Quality in Stress-Related Male Fertility." Evid Based Complement Alternat Med. 2009 Sep 29. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19789214/
  6. Ramin Nasimi Doost Azgomi, Afshar Zomorrodi, Hossein Nazemyieh, Seyed Mohammad Bagher Fazljou, Homayoun Sadeghi Bazargani, Fatemeh Nejatbakhsh, Arezoo Moini Jazani, Yadollah Ahmadi AsrBadr. "Effects of Withania somnifera on Reproductive System: A Systematic Review of the Available Evidence." Biomed Res Int. 2018 Jan 24. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29670898/
  7. Chauhan S, Srivastava MK, Pathak AK. "Effect of standardized root extract of ashwagandha (Withania Somnifera) on well-being and sexual performance in adult males: A randomized controlled trial." Health Sci Rep. 2022 Jul. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35873404/
  8. Nasimi Doost Azgomi R, Nazemiyeh H, Sadeghi Bazargani H, Fazljou SMB, Nejatbakhsh F, Moini Jazani A, Ahmadi AsrBadr Y, Zomorrodi A. "Comparative evaluation of the effects of Withania somnifera with pentoxifylline on the sperm parameters in idiopathic male infertility: A triple-blind randomised clinical trial." Andrologia. 2018 Sep. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29770466/
  9. Ahmad MK, Mahdi AA, Shukla KK, Islam N, Rajender S, Madhukar D, Shankhwar SN, Ahmad S. "Withania somnifera improves semen quality by regulating reproductive hormone levels and oxidative stress in seminal plasma of infertile males." Fertil Steril. 2010 Aug. PubMed
  10. Gupta A, Mahdi AA, Shukla KK, Ahmad MK, Bansal N, Sankhwar P, Sankhwar SN. "Efficacy of Withania somnifera on seminal plasma metabolites of infertile males: a proton NMR study at 800 MHz." J Ethnopharmacol. 2013 Aug 26. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23796876/
  11. Kamla Kant Shukla, Abbas Ali Mahdi, Vivek Mishra, Singh Rajender, Satya Narain Sankhwar, Devender Patel, Mukul Das. "Withania somnifera improves semen quality by combating oxidative stress and cell death and improving essential metal concentrations." Reprod Biomed Online. 2011 May. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21388887/